Discover the beauty

Najlepše plaže Jonske obale

Najlepše plaže Jonske obale

Plaže na Jonskoj obali nesumnjivo važe za jedne od najlepših u Evropi, pa čak i na svetu. Prepoznatljive po boji mora, pesku, belim stenama u zaleđu, mediterasnkoj vegetaciji. One su najslikanije, pojavljuju se u mnogim brošurama, na razglednicama i simboli su destinacija Jonske rivijere. U poslednjih par godina destinacije za letovanje na jonskoj obali su sve popularnije, pogotovo nakon izgradnje autoputa od Soluna do Janjina, čime se dolazak do ovih rajskih plaža poprilično ubrzava. Zato upoznajmo neke od najlepših plaža ovog dela Grčke.

Myrtos plaža keflaonija
Mirtos plaža, Kefalonija

Za Mirtos plažu kažu da je najlepša plaža Jonske obale, kao i najslikanija, a spada u red najlepših na svetu. Nagrađena je plavom zastavicom, a beli šljunak zapljuskuje čisto prozirno i tirkizno Jonsko more. Namenjena je onima koji vole mir i izolaciju, uživaju sunčanju i kupanju i divnim zalasicma sunca, a nalazi se na Kefaloniji. Zbog jakih struja i vetra, ovde je popularan paraglajding. A poseban kuriozitet ove plaže je pećina, gde je prirodan hlad i plitka voda. Pristup plaži je dobar, a postoji i mogućnost parkiranja. Pejzaži su neverovatni i ne ostavljaju nikoga ravnodušnim.

Porto Katsiki plaža Lefkada
Porto Katsiki plaža, Lefkada

Porto Katsiki je jedna od glavnih atrakcija Lefkade, a jedna od najlepših u Grčkoj i Mediteranu. U prevodu znači Zaliv koza. Prirodne lepote plaže su impresivne zbog čega i jeste tako popularna. Bujna vegetacija koja prekriva okolinu, stvara jedan od najidličnijih pejzaža na svetu. Ležaljke i suncobrani ne prekrivaju plažu, ali stene u zaleđu bacaju senke što pruža mir i opuštanje na plaži. Porto Katsiki je prosto neodoljiv za hiljade posetilaca širom sveta i pruža jedinstveno iskustvo. Najbolji način da posetite ovu plažu je brodićem ili autom. Na parkingu postoji kantina za dostavu hrane i pića na plažu. Ono što je neoubičajeno, do plaže vodi 150 stepenika , a ne kozja staza kao što je ranije bilo. Na plaži su beli šljunak i kamenčići i nema plićaka. Talasi su česti, pa ko ih voli svakako će uživati na Porto Katsikiju, kao i u prelepoj boji mora koja će Vam se činiti neverovatnom.

Pisina plaža ili Plava laguna u prevodu bazen, nalazi se kod Sivote. Prelepa uvala sa kristalno čistom vodom jako je popularna, a lepota ove plaže dokazuje i činjenica da je na njoj sniman film Plava Laguna. Do nje se može doći samo brodićem koji možete iznajmiti ili voziti se lokalnim brodićima iz Sivote čija je povratna karta 5 evra. Prelepa plava voda, sunce i pesak, mediteranska vegetacija pružaju utisak da ste na tropskom ostrvu, zbog čega je neizostavna za posetu kada ste u Sivoti. Zanimljivo je da se sa juga Krfa organizuju izleti do ove uvale, gde se skače sa broda i pliva do plaže. Avanturistički duh ove plaže morate osetiti.

Navagio plaža Zakintos
Navagio plaža, Zakintos

Navagio plaža nesumnjivo spada u najlepše plaže sveta po mnogobrojnim turističkim vodičima, a nalazi se na severozapadu Zakintosa. Sam naziv Brodolom nosi zbog olupine broda koji se nalazi na ovoj plaži, koji se nasukao na ovu obalu. Zaliv čini beli pesak i fantastična boja mora. Dostupna je samo brodom i prilikom dolaska na ovu plažu obavezno se poseti i Plava pećina gde se posetioci kupaju. U blizini plaže se nalazi vidikovac odakle se priža impredivan pogled, on se nalazi u selu Anafonitria. Navagio plaža je nezaobilazna plaža kada leutjete na Zakintosu.

Sarakiniko plaža je najlepša u oblasti Parge, udaljena oko 9km od centra. Plaža se nalazi u uvali, gde je more uvek mirno i čisto i gde zeleni borovu pružaju smaragdnu boju. Postepen je ulazak u vodu, a plaža je karakteristična po malom belom šljunku. Na plaži koja nije velika, nalaze se dve taverne i kafić u okviru kojih možete iznajmljivati ležaljke i suncobrane. Jedan restoran ima bazen koji gosti mogu koristiti. Na obe strane plaže su delovi sa kamenjem, gde je pogodno za ronjenje. Do plaže može se doći brodićem ili autom i najbolje je doći u prepodnevnim časovima zbog parkinga.

Egremni plaža Lefkada
Egremni plaža, Lefkada

Egremni plaža je veoma popularna na Lefkadi, zahvaljujići prozirno plavoj boji mora i dugoj peščanoj plaži, spada u red najlepših u Evropi. Ova egzotična plaža je ipak preživela zemljotres, s tim što je sada dostupna samo brodićem koji idu iz Vasilikija ili Nidrija. Na samoj plaži nema infrastructure, može se okarakterisati kao divlja, ali upravo iz tog razloga jeste posebnost ove plaže. Možete uživati u kupanju, surfovanju na vodi zahvaljući talasima koji su aktivni zahvaljujići strujama.

Xi plaža je najinteresantinija plaža na Jonskom moru i Kefaloniji zbog svog crvenog peska. Kombinacija crvenog peska, šljake i sunčevih zraka stvaraju utisak da je narandžastija nego što zaista jeste, zbog čega se može okarterisiati kao divlja Infrastrukturno je opremljena, barovima, marketima i restoranima, kao i mogućnostima za sportske aktivnosti.

Paleokastritsa plaža Krf
Paleokastritsa plaža, Krf

Paleokastritsa je najslikovitija plaža Ostrva Krf. Sam naziv znači stara tvrđava, koja je nekada postojala na stenovitoj pećini, gde se sada nalazi Manastir Svete Bogorodice. Plaža je okružena maslinovim drvetom koji stvaraju lepe i slikovite pejzaže. Plaža je mala, karakteristična po hladnoj i tirkiznoj boji mora.

Kathizma plaža na zapadu Lefkade, podjednako je lepa kao Porto Katsiki i Egremni. Beli pesak i tirkizno more krase ovu plažu i čine je idealnom za posetu. Plaža je okružena borovom šumom i planinama, a na njoj se možete baviti mnogobrojnom vodenim aktivnostima, kao što je ronjenje. Opremljena je ležaljkama, suncobranima, beach barovima. Do ove plaže se može doći i autobusom koji kreće iz Lefkasa. Tokom boravka na Lefkadi ova plaža je neizostavna za posetu.

Arkoudulas je plaža na južnoj obali Krfa koju nikako ne treba propustiti. Prelepi meki pesak, divljina i čisto prozirno more čine ovu plažu idiličnom,u kojoj ćete sigurno uživati ukoliko ste ljubitelj privatnosti. Pejzaži i zalasci sunca su idealni i pravi odmor za dušu. Dostupna je autom, a na samoj plaži postoji kiosk za prodaju pića i iznajmljivanje ležaljki.